Ooracupunctuur

Sinds enige tijd is ooracupunctuur een onderdeel van de praktijk en behoort het tot de mogelijkheden om in te zetten in een behandeling.
‘De praktijk leert’ dat de diverse behandelingsmogelijkheden worden gecombineerd zoals met homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde.
Het kan ook een onderdeel zijn van een coachings- of massagebehandeling.

Ooracupunctuur ofwel Auriculo-therapie is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen.

De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen.
Acupunctuurpunten
  komen overeen met ‘triggerpunten’ van het zenuwstelsel waar veel fijne zenuwen bij elkaar komen.
Het insteken van een acupunctuurnaald veroorzaakt via prikkeling van het
autonome zenuwstelsel o.a. een release van endorfines welke zorgen voor een pijnstillend effect in het lichaam.
Het
pijnstillend effect van acupunctuur vindt plaats zowel lokaal (locus-dolendi-prik) als globaal (door beïnvloeding van het hypothalamo-hypofysair-adrenocorticaal systeem). Pijn is één van de  voornaamste signalen van functionele storing van het centraal zenuwstelsel. De acupunctuurprik normaliseert deze functie, en heeft bovendien een homeostatisch effect wat neer komt op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten of het verminderen van klachten.

 Een kleine greep uit behandelbare klachten:
– Hoofdpijn, migraine
– Vermoeidheidsklachten
– Schouder-elleboog (tennis/golf)-rug-heup-knieklachten chronisch en acuut zoals
sportblessures
Burn-out en stress-gerelateerde klachten
– O
vergangsklachten 
– A
llergie, hooikoorts
– Maag en darmklachten; spastische darm
– Ondersteuning bij afvallen; regulering bloedsuikerspiegel; diabetes
–  Ondersteuning bij stoppen met roken          
– Verlichting bij ernstige pijnen zoals dystrofie; ischias

Werking ooracupunctuur:
Als er iets in het lichaam is verstoord veranderen er in het oor één of meerdere punten. Met een speciaal apparaat wordt het doorgemeten en worden de verstoorde punten in kaart gebracht. Via deze verstoorde punten wordt de behandeling gestart.
Het prikken van acupunctuurpunten werkt op moleculair niveau.
Het zorgt ervoor dat stoffen zoals neurotransmitters in het zenuwstelsel vrijkomen.

In de hersenen en het ruggenmerg komen endorfines, serotine en noradrenaline vrij met onder andere als resultaat een verminderde pijngewaarwording.

Er treden ook belangrijke biologische effecten op: je voelt je fitter, rustiger en  spierspanning vermindert. Het inzetten van naalden hoeft niet pijnlijk te zijn. Alleen wanneer een klacht heel acuut is of bij sterk verstoorde organen of functies kan een naald inzetten gevoelig zijn. Zodra de klachten minder worden zal ook de gevoeligheid van het oor afnemen.

Ben je geïnteresseerd en wil je een afspraak maken? Neem dan contact op.